Financieel,  Werk

Uitbesteding en tendermanagement

Waar een bouwbedrijf is, is een strategische beslissing om bepaalde taken uit te besteden aan een partner of strategisch bureau. Hoe maak je als bedrijfsleider die beslissing, en met welke facetten of afdelingen is het rendabel om zo te handelen? Vraag je je als bedrijfsleider nog altijd af hoe je het best je tendermanagement aan kan pakken, wat de aanbesteding betekenis exact is én of uitbesteden écht een goed idee is voor jouw bedrijf? Lees verder en laten we bekijken wat de beste beslissing is voor jouw bouwbedrijf. 

Aanbesteding- en tendermanagement 

Een bouwbedrijf is, ironisch gezien, gebouwd op opdrachten en opdrachtgevers. Dat zijn, om in bouwtermen te blijven, de fundering van een bouwbedrijf. Wanneer een bouwbedrijf een opdracht aanneemt van de overheid, zoals de bouw van een nieuw overheidsgebouw of andere instantie, noemt men dat een ‘aanbesteding’. Wanneer een opdracht van een commerciële partij komt, of wél van de overheid maar nét met een andere insteek, noemt men het een ‘tender’. Hierbij komen de termen aanbesteding management en tendermanagement ook gelijk in een logischer licht te staan. Dit is een belangrijk facet van het runnen van een bouwbedrijf; zowel de opdrachten als de relaties met de opdrachtgevers zijn vitaal voor het onderhouden van de zaken. De relatie met een opdrachtgever en een bouwbedrijf noemt men een ‘alliantie’. Er zijn verschillende soorten allianties; van contractuele allianties (een klassieke ontwerper en uitvoerder dynamiek) tot een horizontale alliantie, waarbij twee partijen uit hetzelfde werkveld samen een gemeenschappelijk project pogen te realiseren, of een verticale alliantie; hierbij pogen ook twee partijen uit hetzelfde veld een project te realiseren, maar is de hiërarchische structuur niet gelijk en fungeert één van de twee als opdrachtgever. Alleen al deze elementen van het runnen van een bouwbedrijf zijn essentieel… én ingewikkeld.

Leren uitbesteden 

Eén van de engste en slimste dingen die een bedrijfsleider kan doen is het uitbesteden van belangrijke maar minstens net zo ingewikkelde taken en facetten. Dingen als tendermanagement en alliantiemanagement kunnen zwaar wegen op een bedrijfsafdeling die ook nog allerlei andere taken heeft; daarentegen heeft een strategisch bureau wat als enkele taak jullie tendermanagement krijgt, een betere focus en meer strategische blik. Uitbesteding van de juiste taken kan niet alleen meer rust en minder frustratie in je bedrijf brengen, maar ook nog eens taken succesvoller uit laten voeren. 

Het runnen van een bouwbedrijf is ingewikkeld, maar niet onmogelijk. Besteed de juiste zaken uit.