Financieel

Is dit de tijd voor een nieuw huis?

Het is een vraag die bij menig persoon in de gedachte popt. De huize prijs wordt alsmaar hoger en de economie trekt aan. Het kan handig zijn om vaste activa te bezitten die met deze prijzen mee stijgt. Een huis is hier een perfect voorbeeld van. Echter is het voor veel mensen niet mogelijk om direct al het geld bij elkaar te hebben om een huis te kopen. Gelukkig is hier een uitkomst voor in de vorm van een hypotheek. Deze manifesteert zich in vele vormen en maten. Maar in essentie zijn ze allemaal gelijk.

Het principe

De bank kijkt aan de hand van de hoeveelheid die iemand verdient, zijn huidige schulden en burgerlijke staat hoe hoog de kans is dat iemand een hypotheek kan betalen. Het  gemiddelde van deze cijfers geeft aan hoe hoog de hypotheek is die iemand kan afsluiten. Vervolgens kunt u als consument met dit bedrag op zoek gaan naar een woning die bij u past. Vervolgens overhandigd u de verkoper van het pand het geleende geld maar blijft het pand nog van de bank. Dit doordat het niet uw geld is waarmee u het pand heeft gekocht. Door maandelijks een bedrag af te lossen over een aantal jaar wordt het mogelijk om de hypotheek af te lossen. Uiteindelijk zal het pand dus van u worden. Mocht het zo zijn dat u om welke reden dan ook de hypotheek niet meer kunt aflossen dan kan de bank ervoor kiezen om het huis te verkopen. Het bedrag wat u de bank dan nog schuldig bent zullen ze inhouden en de rest zal van u zijn. De bank verdient hierop door hypotheek rente te vragen. Een extra aflossing bovenop het geleende bedrag. Bij veel banken kan de hypotheekrente 20 jaar vast worden gezet. Dit betekend dat in de aankomende 20 jaar met het aflossen de rente niet omhoog of omlaag kan gaan en u dus gegarandeerd hetzelfde bedrag betaald.

Hoeveel kan ik lenen

Dit is vaak de eerste vraag die mensen stellen als ze bij de bank aankomen. Echter ligt dit bij iedere situatie anders en ook per bank kan dit nog verschillen. Vaak is het wel mogelijk om van te voren de maximale hypotheek berekenen. Dit kan online door een vragenlijst in te vullen. Het is wel aan te raden om hierbij ook een hypotheek adviseur in te schakelen. Deze persoon is erin gespecialiseerd om hypotheken af te sluiten en weet precies waar hij u advies kunt geven die bij uw persoonlijke situatie past.