Algemeen

Met plezier naar het werk? Dit kun je zelf doen!

Sommige mensen lijken elke dag fluitend naar het werk te gaan, terwijl anderen er zichzelf bijna heen moeten slepen. Als je bedenkt hoeveel tijd je doorbrengt op je werk, is het dan niet erg jammer om tot die laatste categorie werknemers te behoren? Zou je ook niet liever met plezier naar het werk gaan? Dit wil natuurlijk niet wil zeggen dat je ook niet blij mag zijn als de werkdag er op zit. Met enkele heel eenvoudige tips kun je ervoor zorgen dat je werk minder als een verplichting gaat aanvoelen en dat je er zelfs plezier aan beleeft.

Zie de uitdaging in elke opdracht

Niet elke taak die je toegewezen krijgt op je werk is even leuk, dat weet iedereen. Je kunt er dan over klagen zoveel als je wil, maar dat helpt je niet vooruit. Elke opdracht binnen een bedrijf moet nu eenmaal gedaan worden en door er een uitdaging in te zien in plaats van een kwelling, zul je het jezelf al een heel stuk aangenamer maken. De opdracht zal eens zo snel vooruit gaan en het resultaat van je werk zal ook een pak beter zijn. Taken die gedaan worden enkel en alleen "omdat het moet" zijn meestal niet de taken waar punten mee te rapen vallen.

Allemaal samen gaat het eens zo vlot

Bedrijven werken met mensen en die mensen vormen teams, dat zal in jouw geval waarschijnlijk niet anders zijn. Niemand die zegt dat je van je collega's je beste vrienden moet maken, maar een aangename, open en constructieve sfeer zal bevorderlijk werken voor iedereen. Collega's die het goed met elkaar kunnen vinden, zijn bovendien ook veel sneller bereid om voor elkaar eens een extraatje te doen. Even een uurtje dienst overnemen? Even de werkdruk van een collega helpen verminderen? In goede en hechte teams vormt dit geen enkel probleem.

Praten helpt

De kans bestaat dat je in je werk geen plezier kunt hebben omdat je teveel in beslag genomen wordt door zaken die je buiten het werk bezighouden. In dat geval helpt het als je gaat praten met een leidinggevende, iemand van de personeelsdienst, een vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts. Er zijn weinig problemen te bedenken waar geen oplossing voor bestaat, alleen moet je zelf de stap zetten om erover te praten. Kamp je met een drugsverslaving of alcoholverslaving? Heb je mentale problemen die een hinder op je werk vormen? Zijn er omstandigheden in je privéleven die de combinatie met het werk in de weg staan? Raap je moed bijeen en klop aan bij de mensen die je kunnen helpen.