Financieel

Een eigen onderneming starten? Houd hier rekening mee

Veel mensen denken er wel eens aan om voor zichzelf te beginnen. Het idee om niet voor een baas te hoeven werken maar juist helemaal je eigen ding te kunnen doen, klinkt velen als muziek in de oren. Wat je motivatie ook is, het is in ieder geval belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Er komt namelijk veel kijken bij het starten van een eigen onderneming. Van het verkennen tot de markt tot aan het kiezen van een rechtsvorm, en van het zoeken naar klanten tot aan het regelen van de administratie en financiering. In dit blog lees je meer over de stappen die je moet zetten om een eigen onderneming te starten.

 

Marktonderzoek

Zoek als eerst uit wat je leuk vindt, waar je goed in bent en energie van krijgt en waar vraag naar is. Deze factoren vormen namelijk de basis van je nieuwe onderneming. Realiseer je dat je je ziel en zaligheid in de onderneming moet stoppen om deze tot een succes te brengen, jij hebt immers alle touwtjes zelf in handen. Onderzoek waar in de huidige markt kansen liggen om jouw onderneming te vestigen. Kun je met jouw idee wel onderscheidend zijn van concurrenten? Welke klanten wil je aantrekken en wat willen zij eigenlijk? En ga je voor een eigen winkel of kies je juist voor dienstverlening? Doe marktonderzoek en bepaal de strategie voor de lange termijn om de basis voor de onderneming te vormen.

 

Financiën regelen

Je hebt geld nodig om de onderneming van de grond te krijgen. Omdat je vaak een flinke investering moet doen, kun je een lening aanvragen bij de bank. Er zijn doorgaans twee soorten oplossingen, namelijk een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Een krediet is een geldbedrag dat voor je klaarstaat bij een financier. Je kunt tot een vast maximumbedrag rood staan. Je betaalt wel rente over het opgenomen bedrag. Bij een zakelijke lening ontvang je het hele leenbedrag in een keer en dit betaal je vervolgens in maandelijkse termijnen terug. Je betaalt ook hier een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag. Hiernaast heb je een zakelijke bankrekening nodig om zakelijke transacties gescheiden te houden van persoonlijke financiën.

 

Essentiële middelen

Voor welk soort onderneming je ook kiest, er zijn altijd essentiële middelen nodig om je bedrijfsproces uit te voeren. Misschien heb je wel specifieke machines nodig voor het werk, een magazijn om goederen in op te slaan of een externe klantenservice om jouw klanten te woord te staan. Ook een bedrijfsauto is in veel gevallen niet weg te denken. Je kunt voor de financiering auto eens kijken op findio.nl. Er zijn verschillende mogelijkheden om toch een bedrijfsauto te kunnen regelen zonder groot budget.