Financieel

Gasprijs per m3

Energieprijzen zijn altijd in beweging en de gasprijs per m3 is daar geen uitzondering op. Recentelijk hebben we een daling gezien in de kosten van gas, wat voor een zucht van verlichting zorgt bij veel huishoudens. In februari 2024 lag het gemiddelde rond de €1.35 per kubieke meter. Dit is een duidelijke afname vergeleken met de €1.40 die we in januari van datzelfde jaar zagen. Het is interessant om deze prijzen te vergelijken met de periode voor de prijsstijging in oktober 2021, toen we nog ongeveer €0.80 per m3 betaalden.

De gasprijs wordt beïnvloed door tal van factoren, waaronder de groothandelsmarkt, belastingen en heffingen, en zelfs regionale toeslagen. Energiebedrijven zoals ANWB Energie bieden vaak concurrerende tarieven aan die deze variabelen reflecteren. Zo hanteerden ze in januari 2024 een gemiddelde prijs van €1.12 per m3, inclusief alle belastingen – een bedrag dat goed onder het landelijk gemiddelde ligt.

Deze prijzen hebben niet alleen invloed op je gasrekening, maar ook op de elektriciteitskosten. Gas is namelijk nog steeds een belangrijke bron voor de opwekking van elektriciteit. Met de focus op duurzaamheid en het verminderen van fossiele brandstoffen is het interessant om te zien hoe de energiemarkt zich verder zal ontwikkelen en wat dit betekent voor de gasprijs per m3.

Dynamisch energiecontract zonnepanelen

Als het gaat om duurzame energieoplossingen, zijn zonnepanelen niet meer weg te denken uit ons landschap. Met een dynamisch energiecontract zonnepanelen kun je als bezitter van zonnepanelen profiteren van de salderingsregeling. Dit houdt in dat je de energie die je zelf niet gebruikt terug kunt leveren aan het net, waarbij je dezelfde prijs krijgt als die je zou betalen voor je verbruik. Het is net alsof je je eigen energiebank hebt waarbij je stortingen en opnames kunt doen.

Als je meer energie teruglevert dan je verbruikt, krijg je daarvoor een aparte vergoeding, die vaak lager is dan het reguliere tarief. Deze ‘terugleververgoeding’ varieert per energieleverancier en hangt af van diverse marktontwikkelingen. Bij een dynamisch contract kan dit bedrag flink schommelen omdat het gekoppeld is aan de actuele inkoopprijzen.

Het mooie van zo’n dynamisch contract is dat het stimuleert om slim om te gaan met je zelfopgewekte energie. Denk hierbij aan direct gebruik of opslag in thuisbatterijen of zelfs in je elektrische auto. Met het oog op de toekomst en de geleidelijke afschaffing van de salderingsregeling na 2024, is het interessant om nu al na te denken over hoe we onze zonne-energie optimaal kunnen benutten.