Financieel

Dit is hoe het aanvragen van een hypotheek verloopt

De kogel is door de kerk, je hebt besloten dat het tijd is om een eigen woning aan te kopen. Vol spanning ga je een heel nieuw hoofdstuk in je leven tegemoet, maar voor het zover is, heb je nog enkele watertjes te doorzwemmen. Je moet op zoek naar een geschikte woning en dat roept natuurlijk al meteen de vraag op hoe je de aankoop ervan gaat financieren. Omdat we hier over een aanzienlijk bedrag spreken, zal het aanvragen van een hypotheek je eerste bekommernis zijn. We geven je hieronder graag even mee hoe dit precies in zijn werk gaat en wat je te wachten staat.

Het adviesgesprek

Als we het hebben over hypotheken, moet je weten dat er verschillende formules bestaan en dat je ook de keuze hebt tussen verschillende banken en kredietverstrekkers. Tijdens het adviesgesprek met de hypotheekadviseur zal op basis van jouw persoonlijke situatie nagegaan worden welke hypotheek voor jou de beste is en het nauwst aansluit bij jouw specifieke situatie. Het is ook tijdens dit gesprek dat de berekening hypotheek aan bod zal komen. Het heeft namelijk geen enkele zin om een woning te gaan zoeken als je er geen enkel idee van hebt op welke aankoopprijs je je moet richten. Een grondige analyse van je inkomsten en uitgaven zal hier duidelijkheid in brengen. Hou er rekening mee dat je maximale leenbedrag een stuk lager kan uitvallen dan je eigenlijk zou willen, maar de maandelijkse afbetalingen moeten wel haalbaar blijven. Zo voorkom je dat je na verloop van tijd financieel in de problemen komt én voorkomt de kredietverstrekker dat hij zijn centen niet terug ziet.

Het aanvragen

Voor het aanvragen van een hypotheek moeten heel wat administratieve formaliteiten vervuld worden. Een eerste document dat je nodig hebt, is het voorlopig koopcontract van de woning. Je kunt namelijk niet zomaar een bedrag lenen dat niet overeenstemt met de kostprijs van de woning. Verder heb je ook je loonstrookjes, een werkgeversverklaring en een kopie van je paspoort nodig. Ga je de hypotheek samen met je partner aan, dan zal hij of zij deze documenten eveneens moeten voorleggen. Is de aanvraag niet bedoeld voor een nieuwe hypotheek, maar voor een hypotheek verhogen verbouwing, dan zullen enkele stappen in dit hele proces eenvoudiger en sneller verlopen.

De afhandeling

Na het indienen van je aanvraag is het wachten op de beslissing van de kredietverstrekker. Werd je aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je een offerte die je moet ondertekenen waarna de financiering rond is en je de aankoop kunt finaliseren.